Jeroen Rijsdijk, fotograaf

Over Jeroen Rijsdijk, fotograaf Spijkenisse

Mijn naam is Jeroen Rijsdijk, en ik ben al ruim 15 jaar intensief bezig met fotografie. Hoewel ik in deeltijd fotograaf ben, bied ik daarbij professionele kwaliteit. Ik werk vanuit Spijkenisse.

Als fotograaf gaat mijn belangstelling uit naar portretteren van mensen. Op bijzondere momenten, of juist op hele gewone momenten. Mijn stijl van fotograferen kenmerkt zich vooral door eenvoud. Ik wil mensen fotograferen zoals ze zijn, zonder er veel dingen bij te halen, maar ook zonder dingen weg te laten. Dat levert mooie en verrassende portretten en series op. Ik ben niet allergisch voor geposeerde portretten en zal niet nalaten deze te maken, maar vooral wil ik de zaken hun gang laten gaan, om zo mensen vast te leggen zoals ze van zichzelf zijn.

Ik heb geen haast, en werk niet prestatiegericht. Ik fotografeer in een rustige en ontspannen sfeer. Ik merk dat vrijwel iedereen zich daar prettig bij voelt. En dat komt de foto’s ten goede!

In mijn fotoreportages wissel ik veel tussen het grote geheel en het kleine detail. Ik ben geen liefhebber van formaliteiten, maar ik weet dat een bruiloft ceremoniële momenten heeft. Juist de afwisseling tussen het officiële en het minder officiële maken mijn albums tot wat ze zijn. Ik fotografeer graag de gebeurtenissen achter de schermen én de belevenissen van het bruidspaar, maar altijd uit het oogpunt van het bruidspaar. Waar menig fotograaf vóór het bruidspaar loopt, loop ik er soms ook achter. Zo zie ik de dag hetzelfde als jullie het zien, en zul je na afloop een album krijgen dat je de dag écht weer laat beleven. Mijn trouwalbums zijn dan ook verhalende boeken met een diversiteit aan foto’s. Ik houd me niet perse aan één stijl, maar de journalistieke trouwfotografie is de belangrijkste. Ik val bovendien snel terug naar de essentie, zodat mijn foto’s vaak sober zijn en strak overkomen. Ik zal nooit een bruiloft regisseren, en zal altijd proberen dat mijn aanwezigheid geen invloed heeft op de gang van zaken. In het algemeen zul je zelfs weinig merken van mijn aanwezigheid.

Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk met bestaand licht te werken. Er is geen mooier licht dan het licht dat er van nature is. Flitslicht is onnatuurlijk, en bij elke flits verraad ik mijn eigen aanwezigheid. Ik flits daarom alleen als dat echt niet anders kan, en áls ik flits, doe ik dat met mate. Het lijkt een technisch detail, maar het is van grote invloed op de sfeer van de foto’s, en daarmee van grote invloed op het trouwalbum.