Werken aan het trouwalbum

Het maken van het trouwalbum is een flink project, en het vergt doorzettingsvermogen om het af te ronden. Zonder goede foto’s maak je geen mooi trouwalbum. Als de foto’s geen verhaal vormen maak je ook geen goed album. De basis ligt op de trouwdag.

Je maakt op de trouwdag geen foto’s, maar je maakt een album.

Het album is een verhaal
Tijdens het foto’s maken ben je al volop bezig met het trouwalbum. Het boek moet het verhaal van de dag vertellen, en niet perse alleen de mooiste foto’s bevatten. De verhaallijn in het album is erg belangrijk. Het boek vertelt de gebeurtenissen van de dag. Dat verhaal moet je zorgvuldig opbouwen. Het heeft dus een duidelijk begin en een duidelijk einde.

Wanneer je van de ene locatie naar de andere gaat, moet er dus een foto in het album zijn die dat vertelt. Dat kan de standaard-foto van het paar in de deur zijn (erg gewild bij ouders, nog steeds), bij vertrek of aankomst, een foto in de auto, maar ook gewoon een mooie foto van het stadhuis. Als je veel van dit soort overgangsfoto’s hebt, kun je kiezen tijdens het maken van het album, en dat schept flexibiliteit. En flexibiliteit is fijn.

Je kunt kiezen om het verhaal in strikte tijdsvolgorde te vertellen, maar het album is mooier als je de reportagefoto’s als laatste in het album doet.

Er kunnen foto’s zijn die technisch niet perfect zijn. Echter, die foto kan toevallig wel erg goed zijn, en perfect vertellen over dat moment van de dag. Ze verdienen dan een plaats in het album.

Kies een stijl
De opmaak van een trouwalbum moet één geheel zijn. Kies daarom (vooraf!) een stijl, en kies daarin een klein aantal stijlelementen. Dit beperkt aantal stijlelementen kun je vervolgens consequent door het hele album gebruiken. Afwijken van de stijl kan als je de verhaallijn verlaat, bijvoorbeeld om een paar groepsfoto’s in te voegen. De stijl die je kiest moet bij jou passen, maar ook bij het bruidspaar passen. De trouwkaart, de inrichting van het huis, de jurk van de bruid: het zijn allemaal aanwijzingen van de voorkeursstijl van het paar.

Maak het leuk
Bruidspaar op de trap, bruidspaar voor het stadhuis, bruidspaar in het stadhuis, bruidspaar zegt ja, bruidspaar geeft kus… dat wordt geen leuk album. 80 pagina’s dezelfde foto’s op steeds een ander plekje. Wees creatief! Durf het aan om zaken heel anders in het trouwalbum te zetten. Elk album heeft een paar verrassingen nodig. Spreid die samen met de ‘WOW’ pagina’s door het hele album.

Links, Rechts
De rechterpagina is belangrijker dan de linkerpagina. De foto’s van de hoogtepunten van de dag, dé momenten die er echt toe doen, staan altijd op de rechterpagina. Wil je een moment van de dag nog sterker benadrukken, laat dan de linkerpagina leeg. Of maak een ‘spread’ die op de linkerpagina uitvaagt.

Creëer een tijdsbeeld
Trouwalbums zijn voor de eeuwigheid. Over 20 jaar moet je kunnen zien hoe het was om in deze tijd te leven en te trouwen. Neem dus typische jaren ’10 zaken in je album op.

Het begint met plannen
Begin niet zomaar. Zorg dat je vooraf je pagina’s telt en een boekindeling maakt! Bepaal vooraf hoeveel pagina’s je besteedt aan elk onderdeel van de dag. Het voorkomt dat je alles twee (drie, vier…) keer moet doen.