Voorbereiding op de trouwdag

Voorbereiding op de trouwdag

Het doel van de voorbereiding op de trouwdag is duidelijk: Zorg dat je als fotograaf niet voor verrassingen komt te staan. Alleen op deze manier ben je op elk moment op de juiste plek. Zo mis je geen gebeurtenissen, en kun je ervoor zorgen dat elk element van de dag het album zal halen. Met de juiste voorbereiding voorkom je tevens dat je moet zoeken en kostbare tijd verliest. Je wilt echt niet dat het hele gezelschap op je moet wachten.

Je hebt een of meer voorgesprekken met het bruidspaar. Het begint al bij de eerste kennismaking. Het eerste gesprek is het kennismakingsgesprek. Op basis van dit gesprek kiest het bruidspaar om jou als fotograaf in te huren. In het kennismakingsgesprek probeer je te achterhalen wat er van je verwacht wordt: stijl van de foto’s, het trouwalbum, levertijden. Jij stelt je voor, laat je demo albums zien en vertelt wat jouw stijl van werken is, en de stijl van jouw foto’s is. Jij hebt in het gesprek de kans om het bruidspaar te leren kennen. Het is erg fijn als er een ‘klik’ is. Je bent immers de hele trouwdag in elkaars gezelschap.

Je kunt aan de inrichting van het huis vaak al zien of jouw fotostijl past bij de stijl van het bruidspaar. Ik ben zelf een fotograaf die een vrij strakke stijl van foto’s en albums heeft. In een huis vol met tierelantijnen zal ik mijn klanten dus niet snel vinden.

Jij bent de fotograaf! En nu?

Als het bruidspaar jou kiest, leg je de gemaakte afspraken vast. Giet dit echter niet in beton, wees flexibel! Plannen kunnen wijzigen en veel bruidsparen zoeken al vroeg een fotograaf,  ver voordat er überhaupt enige plannen zijn.  Je wilt niet dat het verloop van de trouwdag door jouw wensen wordt beïnvloed.

Vooraf krijg je een tijdschema van het bruidspaar. Controleer dat dagschema bij de ceremoniemeester. Het kan zijn dat het bruidspaar niet alles weet; de bruidsgasten kunnen verrassingen hebben voorbereid!

Leg op enig moment vast wanneer je begint en wanneer je in principe stopt. Denk eraan dat het een zwaar beroep is,  maar zorg wel dat de fotoserie een mooi begin en einde heeft, zodat ook het trouwalbum een mooi begin en einde heeft.

Zorg dat je erbij bent als het bruidspaar de momenten beleeft waarop ze zich het meest verheugd hebben. Als dat de openingsdans is, wordt het een lange dag voor je.

Overtuig het bruidspaar om een uurtje tijd te nemen om foto’s te gaan maken. Bespreek de locatie van de bruidsreportage. Dit is een van de weinige elementen van de dag waar je als fotograaf invloed op hebt. Probeer ook het aantal mensen dat meegaat te beperken of tot nul te reduceren: zo is het is een van de weinige momenten van de dag dat het bruidspaar samen is, zonder gezelschap. Dat is voor het bruidspaar een prachtig rustmoment, en voor jou de mogelijkheid om echt goede foto’s te maken zonder dat het bruidspaar continu afgeleid wordt.

Heb je alle adressen en telefoonnummers? Een tijdschema gaat vaak niet verder dan “Thuis aankleden”, of “verzamelen aan de Kerkweg”. Voor jou is het cruciaal dat je het huisnummer hebt, al is de plek vaak herkenbaar aan de versieringen en/of grote activiteit in en om het huis. Zonder een adres, telefoonnummer of enige andere vorm van plaatsbepaling kom je nergens. De adressenlijst is één van de belangrijkste dingen die je moet hebben. 

Een ander cruciaal onderdeel van de voorbereiding is een kort bezoek aan de locaties van de trouwdag. Dat geldt als je ergens onbekend bent, maar ook als je er vaak komt. Tijdens dat bezoek kijk je waar je kunt parkeren, en hoe je een mooi shot kunt maken van de aankomst. Controleer dan bij welke deur het bruidspaar naar binnen gaat. Dat kan een andere zijn dan de gewone ingang! Ik maak het verkenningsrondje meestal op de ochtend van de bruiloft, zodat ik ook eventuele werkzaamheden of andere tijdelijke bijzonderheden kan zien. Let er dan wel op dat het licht ‘s middags aanmerkelijk anders kan zijn dan in de vroege ochtend. Deel je bevindingen van de voorbereiding, later op de dag, bijvoorbeeld met de vader van de bruid. Die zijn lokaal vaak goed bekend en kunnen misschien nog slimme tips geven.

Voorbeeld: bij een bruiloft in Ierland zouden feest en diner plaatsvinden in een schitterend, monumentaal landhuis. Bij de voorverkenning ‘s ochtends merkte is dat er -onverwacht- een ultra groothoek nodig zou zijn om het gebouw er helemaal op te krijgen bij de aankomst van het bruidspaar. Zonder deze kennis had ik het shot gemist, of had ik de bruidsstoet stil moeten zetten om lenzen te wisselen.

Is parkeren lastig of onmogelijk? Overweeg om mee te rijden met het bruidspaar, of met een familielid. Het familielid kan je afzetten op een slimme plek en daarna gaan parkeren: voor hen maar een kort tijdsverlies, en jij bent zeker op tijd. Het maakt je wel afhankelijk van anderen, wat onzekerheid geeft. Meerijden met het bruidspaar is een inbreuk op hun dagbeleving: het ontneemt hen het privémoment tijdens het rijden.

Als je meerijdt, en daarmee je eigen auto achterlaat doemen twee problemen op:

  • Reserve-apparatuur: Ik heb bij elke bruiloft een derde body in de auto liggen, voor het geval dat een van de twee hoofdcamera’s ermee ophoudt. Meesjouwen van nog meer apparatuur is vanwege het gewicht geen optie. Ook de eet- en drinkmomenten in de auto tijdens verplaatsingen vallen weg.
  • Terug naar de auto: Ergens op de dag moet je terug naar je auto om die weer op te halen. Is daar een geschikt moment voor?

Voorbeeld: bij een bruiloft bleek het voor mij als fotograaf erg handig om geen auto mee te hebben, vanwege onzekere parkeermogelijkheden en een ingewikkeld schema. Ik koos ervoor om mee te rijden met het bruidspaar, die voor deze dag een prachtige oude Bentley cabrio hadden. De hele route heb ik laag op de achterbank gelegen zodat niemand me zag; op de oprit, bij aankomst bij het stadhuis, stond ik echter op de achterbank en maakte ik met de ultra groothoek een geweldig shot van het bruidspaar in de auto, met daaromheen alle gasten die zich voor het stadhuis hadden verzameld.

Om je snel te kunnen verplaatsen, is vooraf nadenken over de route veel effectiever dan hard rijden. Omdat je het vertrek (bijv. van huis) graag op de foto hebt, ga je vaak als laatste weg. En eigenlijk wil je de aankomst bij een volgende locatie (bijv. stadhuis) ook fotograferen, dus je wilt als eerste aankomen. Voor de verhaallijn in het album zou het genoeg zijn om één van de twee te hebben, maar voor de fotoserie wil je ze allebei. Je eigen voordeel is bovendien dat het hebben van beide foto’s je enige flexibiliteit biedt bij het maken van het album.

Naast al deze praktische voordelen is er nog een belangrijk punt: een goede voorbereiding laat zien dat je toegewijd bezig bent met de bruiloft: dat verdient elk bruidspaar, en het zal hen een goed gevoel geven als ze merken dat je weet waar je over praat.