De trouwdag

Fotograaf op de trouwdag

Laat ik de open deur toch maar even intrappen: de trouwdag draait om het bruidspaar. Het eerste en enige doel is om er een geweldige dag van te maken. Een belevenis. Voor het bruidspaar en voor de gasten. Een dag die veel mooie herinneringen moet opleveren.

Het is geen fotoshoot.

Toch is jouw taak in eerste instantie: zorgen dat alles op de foto komt.

Je kunt kiezen om er een paar taken bij te nemen.  Daarover later meer.

Er is een spanningsveld tussen jouw taak (goede foto’s  maken) en de manier hoe je aanwezig zou willen zijn: namelijk “niet”. Hoe onzichtbaarder je bent, hoe fijner de dag voor alle mensen is. Er zit niemand te wachten op een poseermoment. En hoe sneller de mensen jou vergeten zijn, hoe natuurlijker je foto’s zullen zijn. Enerzijds zou je willen regisseren, zodat de foto’s beter en mooier worden, anderzijds wil je niet dat mensen merken dat je aanwezig bent.

In het algemeen geldt: als je foto’s al vroeg op de dag kunt maken, doe dat dan. Hoe later op de dag, hoe minder bereid de mensen zijn om te poseren voor de foto. Maak officiële familie- en groepsfoto’s dus altijd voordat de officiële gelegenheden zijn geweest.

Denk er bij het werken aan dat de gasten zich in het algemeen aan je zullen storen. Je moet dus zeker de indruk geven dat je er alles aan doet om stil te zijn en uit beeld te blijven. In kerken speelt dat nog sterker dan in het stadhuis. Het is goed om voor de kerkdienst even met de dominee of de koster te spreken.  Zij weten op welke plekken je niet mag komen, maar kunnen ook tips geven wat er wel kan. Ze hebben de meeste vreselijke fotografen meegemaakt en zijn in het algemeen niet heel enthousiast als je met een camera binnenkomt. Je werkt op deze dag samen met iedereen – je moet er met zijn allen een mooie dag van maken. Er zijn ook momenten dat je in je werk zult worden beperkt. Dat zul je moeten accepteren.

Tijdens een bruiloft kreeg ik van de koster de sleutel van de toren, en ik maakte tijdens de dienst een fantastisch shot vanaf een balkon hoog boven de kerkzaal,. In totaal kostte de klim en de terugreis  bijna 5 minuten: het was nog lastig om een moment te vinden om dat te doen (zonder beneden allerlei momenten te missen!).

Het uit beeld blijven vraagt vooral om zo weinig mogelijk heen en weer te lopen. Ook daar kun je slim in zijn: bekijk de liturgie van de kerkdienst en het plan van de ambtenaar en bepaal je loopmomenten.   Voorop staat wel: als er iets gebeurt dat in het album moet, dan moet je er staan.  Maar natuurlijk ga je niet tussen de ouders en het bruidspaar staan, of enig andere belangrijke gast. Het is fijn als ze het ja-woord kunnen horen, maar ook kunnen zien.

Bepaalde foto’s mogen niet ontbreken in een album. Het gros van deze foto’s zie je van verre aankomen, dus je kunt er klaar voor zijn.   Mocht het toch niet lukken om het snel af te handelen (lees: er staat weer een tante met smartphone in de weg), dan mag je de gang van zaken beste even stil leggen voor een foto. Ik kan je aanraden om het zo weinig mogelijk te doen. Maar ik kan je ook aanraden om het gewoon te doen als het nodig is.

Er circuleren veel lijsten van foto’s die je moet maken.  Je kunt dat lijstje op zak hebben, maar ik raad je aan om er slechts één keer op te kijken. Het vastleggen van een trouwdag vereist creativiteit & vrij denken – lijstjes doen daar geen goed aan.

Sfeer

Er zijn een aantal zaken die je niet kunt fotograferen. Hoe lekker de bloemen roken in die mooie tuin. De sfeer van het strand waar je loopt. Toch kunnen het belangrijke herinneringen zijn.  En daarmee wil je ze toch in het album hebben.

Voor sfeer kun je je toevlucht nemen tot ‘symbolen’ van die sfeer. Voorbeeld: een nogal-clichébeeld is een foto van een kaars, als symbool van Gezelligheid.  Ook ‘reactie’ kan sterk zijn: een moeder die liefdevol naar haar zoon/dochter kijkt, als beeld van alle liefde die je op een trouwdag kunt voelen.  Vaak probeer ik ook foto’s te maken van achter het bruidspaar vandaan: als het ware vanuit hun gezichtsveld: dit is hetgeen zij zagen. Ook dit kan herinneringen sterker maken.

Meer taken

Op de trouwdag

Voor gevorderden… als je vaker bruiloften hebt meegemaakt, zul je merken dat er veel overeenkomsten tussen al die dagen zijn. maar er zijn ook verschillen. De leuke dingen van de ene bruiloft kun je meenemen naar de andere.

Je leert op al die bruiloften al snel “hoe het hoort”.  Sterker nog: je leert al heel snel dat er veel verschillende opvattingen zijn over hoe het hoort. Mensen zijn geneigd om bij evenementen als geboortes of trouwen terug te vallen op ‘gewoonten en gebruiken’.  Zoals gezegd bestaan er nogal wat verschillende versies.

Voorbeeld: bij de aankomst van de bruidegom ontstond wat verwarring. De bruid wachtte boven in huis, op haar oude kamer. De bruidegom belde aan. Binnen ontstond discussie: moet de bruid opendoen? De vader van de Bruid?  Moet de bruidegom naar boven, of komt de bruid naar beneden?  Het moment dat het bruidspaar elkaar voor het eerst ziet is voor hen een van de mooiste momenten van de dag.  Als fotograaf kun je een rol spelen om te zorgen dat zo’n moment niet verloren gaat in verwarring, en goede bedoelingen van mensen die weten hoe het hoort.

Een rol in de voorbereiding

In ‘voorbereiding op de trouwdag’ beschrijf ik hoe je je kunt voorbereiden op je taak op de trouwdag.  Maar ook in de voorbereiding van de totale dag kun je iets betekenen. Tijdens de bruiloften die je meemaakt zul je veel leuke ideeën opdoen. Tijdens de voorbereidingen van het bruidspaar, in de maanden voor de bruiloft, kun je al die leuke ideeën delen!