De geheugenkaartjes op de trouwdag

De geheugenkaartjes

Het belangrijkste en meest waardevolle van de dag is niet je camera, maar de kaartjes met de gemaakte foto’s. Je moet je dit ten volle realiseren. Daarom een apart stuk over de werkwijze met de kaartjes.  Ik beschrijf hier hoe ik werkte.

Systeem

Om met de kaartjes geen fouten te maken is het nodig om volgens een strak systeem te werken. Doel is om te voorkomen dat je foto’s kwijtraakt. Dat kan gebeuren als je kaartjes kwijtraakt, of als je ze overschrijft.

De kaartjes nummer je met een dikke rode stift . Zet ook je telefoonnummer erop. Bij verlies kan de vinder dan contact opnemen.  Gebruik meerdere kleine kaartjes. Als er een kaartje kapot gaat -het gebeurt echt een keer!- verlies je weinig foto’s. Zorg dat je genoeg gigabytes bij je hebt voor 2000 foto’s.

Als je een camera hebt waar je op twee kaartjes tegelijk kunt schrijven, schrijf dan in elk geval de jpg’s naar de tweede kaart.

Voor de bruiloft formatteer je alle kaartjes. Op de dag zelf formatteer je niet/nooit, alleen zo kun je fouten 100% uitsluiten.
Gebruik de kaartjes in volgorde van nummering. Doe 1 en 2 in de camera’s. Stop 3 en 4 alvast in je broekzak.

Tijdens de bruiloft: Ik draag lege kaartjes in de linkerbroekzak, de volle kaartjes rechts. Ook in de fototas hebben de volle kaartjes een aparte plek, helemaal onderin, zodat ze er niet uit kunnen vallen. Omdat je ook een vaste plek hebt voor lege kaartjes kun je nooit misgrijpen als je een leeg kaartje nodig hebt.

Wissel veel met de camera’s. Zo heb je van elk moment foto’s op twee aparte kaartjes.

Gooi geen foto’s weg, doe dat pas thuis als je kopieën hebt. Bij het weggooien van foto’s kan -via de schrijfacties- een kaartje corrupt worden. Niet doen.

Wees voorzichtig met kaartjes. Hou ze schoon, gooi er niet mee. Vocht, warmte, koude… Bescherm ze ertegen.

Na de bruiloft : Leg alle kaartjes weer op een rijtje. Heb je ze allemaal? (Ook die twee die nog in de camera’s zitten?)

Stop ook die kaartjes in de computer die leeg zouden moeten zijn. Kopieer alle kaartjes naar de harddisk(s).

Kijk naar de bestandsnamen en de tijdstippen van de bestanden. Zie je grote gaten? Zo ja, heb je echt alle kaartjes en foto’s gekopieerd?

Maak de kaartjes niet leeg voordat je (een of meerdere) kopieën hebt van de bestanden.

Hou je aan je systeem, wijk niet/nooit af. Alleen dan heeft het zin om een systeem te hebben.