Apparatuur maakt wel uit

Mijn Mening: apparatuur maakt wél uit

Een veel gehoorde bewering is dat het niet uitmaakt welke apparatuur je hebt: het is de fotograaf die de foto’s maakt, en niet de camera. Natuurlijk gaat dit op in situaties waarin je voldoende licht hebt. Waarbij je alle tijd van de wereld hebt. En waarin de eisen niet zo torenhoog zijn.

Juist bij bruiloften is de wereld een tikje anders. Mooie momenten zijn verrassend vaak in het stikdonker. Mensen staan niet stil. De locaties verschillen sterk van elkaar. Ooit fotografeerde ik een bruiloft met 1 lens. De 17-40mm van canon op een eos 1d Mark ii. Met de brandpunt verlenging van 1,3x Komt dat neer op een 22-50mm/4. Als je de serie bekijkt, zie een je een fraaie, eenduidige serie foto’s. Het gebruik van die ene lens lijkt het verhalende te benadrukken. De intieme portretten ontbreken. Vaak staat de hoofdpersoon in een groep of in een scène. Er is nu eenmaal weinig te isoleren met een f/4 lens. Veel verhaal, weinig romantiek.

Een betere camera heeft in het algemeen een snellere autofocus die meer trefzeker is, heeft een vlottere bediening en een betere zoeker. En dit komt van pas. In basis geldt naar mijn idee de regel:

  • zorg eerst dat je het shot hébt, en daarna pas:
  • zorg dat het scherp is, goed belicht enz. enz.

Ik merk dat veel gebruikers bijna geobsedeerd zijn door de scherpte van foto’s, waarbij op pixel-niveau wordt bepaald of een foto goed is.  Ik denk dat het ergens anders om draait. Het gaat erom dat je foto het moment samenvat, de sfeer vangt, en een moment vastlegt.  Zorgt dus eerst dat je überhaupt op de juiste plek bent, en op het juiste moment drukt. Alles wat een camera sneller is, qua bediening en autofocus, helpt je hierbij.

Bij een normale bruiloft gebruik ik twee camera’s.

  • Een 7d met 17-55/2.8,
  • Een 5d III met 85/1.2,

De keuze van deze apparatuur is gebaseerd op mijn favoriete werkwijze. Niet andersom!

  • De 7d is de reportage camera, met f/2.8 en IS. Dat geeft veel vrijheid. De IS schept de mogelijkheid om lange belichtingstijden te gebruiken. Dat is handig in het donker, maar kan ook gebruikt worden om beweging vast te leggen. Lopende mensen mogen best onscherp zijn.
  • De 5d functioneert als portretcamera, met daarop dus ook de ultieme portretlens voor Canon.

In beginsel is de verdeling:

  • Met de 7d vertel ik het verhaal, en met de 5d vertel ik over de details van de dag, of
  • Met de 7d fotografeer ik vaak de actie, met de 5d vaak de reactie.

Het liefst zou ik een bruiloft doen met een vaste 35 en vaste 85. De praktijk wijst echter uit dat 35mm niet wijd genoeg is. Vaak moet je dicht op je onderwerp kruipen, om je foto te maken. Je werkt tenslotte tussen de mensen, en voordringen moet een kwaliteit van je zijn als je een goede serie wilt maken. Dit vraagt eigenlijk om minimaal 24mm op je reportagecamera.

De beeldkwaliteit van de laatste generatie camera’s is dusdanig goed dat het verschil tussen camera’s maar weinig zichtbaar is. De betere camera’s zijn vooral belangrijk als het gaat om de kwaliteit van de autofocus. Met name bij zware lenzen, zoals de 85/1.2, is een hogere klasse camera onmisbaar: het aantal foto’s dat scherp is, is aanmerkelijk hoger.

Ook betere waterdichtheid en betere bouwkwaliteit zijn belangrijke pluspunten van de duurdere camera’s. Er komt een dag dat het sneeuwt.

Helaas: There ain’t no such thing as a free lunch. Met betere apparatuur maak je betere reportages.

Specials

Sommige lenzen kunnen nét een beetje extra geven aan een serie. Ik gebruik:

  • een ultra wide, voor spreads in het album van locaties. De 10-22 op de 7d is hiervoor uitstekend.
  • De 40/2.8 van Canon maakt op een fullframe camera op f/2.8 erg sfeervolle foto’s. Zet alle autocorrecties dan wel uit(!).